Slån

Prunus spinosa
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

GeléMåltidsdryckSaft / juiceSylt

Användning

Kan användas till saft, sylt, likör, gelé, vin, måltidsdryck.

Slånbär är något smaklösa men kan å andra sidan skördas i stora mängder, vilket gör att de med fördel kan agera utfyllnad tillsammans med exempelvis björnbär, hallon och blåbär.

Växtplats

Öppen mark nära kuster, skogsbryn, hällmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av slån.

Övrigt

Likt rönnbärtranbär och aronia bör slånbär för smakens skull helst bli frostnupna innan de skördas.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Slåen

Schlehdorn

Schlehe

Schwarzdorn

Blackthorn

blackthorn

Þyrniplóma

P. selvatico

Prugnolo

Vegro

Sleedoorn

Slåpetorn

Kommentarer till slån


  • Emilia

    Finns det något bär som man kan förväxla slån med? Jag har en samling mindre träd som sprider sig med glädje, bakom garaget, som jag tror är slån. Men jag vill inte begå misstaget att råka plocka något giftigt.
    Att det är en prunka är utom all tvekan och de skarpa törnarna finns där. Likaså ser bladen ut att stämma … men finns det någon annan växt som man lätt förväxlar med slån?

  • lavskrika

    slånbär verkar bli riktigt populära?! det är kul. dom är ju klassade som superbär numera. jag har ett ställe där dom växer och blir stora som druvor. man skall väl för smakens skull låta dom få några frostnätter, men det blir inte alltid så kalt när bären är som finast. själv blockar jag när det är läge och fryser dom tills jag fått så mycket bär jag behöver, och sedan tar jag hand om dom. den som vill ta bort kärnorna kan lätt göra det när bären är halvfrysta.man tar bara den mängd från frysen som man känner för eller hinner rensa.sen kan man lägga tillbaks dom i frusen o i sin egen takt jobba………….

  • Patrik Olofsson

    Ar det någon som har en idé om hur man kan framställa pulver av slånbären? Jag vill undvika sockret som man behöver för att göra saft etc. Kärnan är ju problem att få bort om man ska torka och mala ner

    • Erde sloensen

      Kroppsarbete och flinka fingrar

    • lavskrika

      hej patrik. vad kul att nån vill göra något annorlunda. jag gillar också nya ideer. när jag skall kärna ur bär, har jag upptäckt ätt det är lättast om man lägger bären i frysen först. faktiskt för att vara noga så duschar jag av dom först,tänk på olika smittor man kan minska, sen låter jag dom torka,då fryser dom inte fast i varandra. den tar jag ut den mängd frysta bär jag hinner kärna ur innan dom är för mjuka.dom skall bara vara halvfrusta nar man skär ut kärnan. sen tillbaka i frusen , eller om tu vill torka dom för att mala till pulver när dom är helt torra.dä kan du använda en mixer eller en blender.hoppas att det går bra, skicka nån rad om hur det går. hej då

  • Benny Norrman

    Många delade meningar om när de ska plockas. Har inte märkt så stor skillnad mellan ”frostnupna” och frysta bär. Kanske att det inte går åt riktigt lika mycket socker, när man t ex gör likör, när de fåt mogna på busken. Men har man otur, kommer frosten för sent vid en varm höst. Då hinner bären bli dåliga och smaken blir ännu sämre. Frostnupna eller inte.

  • Karl-Erik Svensson

    Att bären skall vara frostnupna innebär att de skall vara riktigt mogna och gärna skrumpna innan de plockas. Det förhöjer smaken och det blir inte detsamma om de plockas tidigare då de inte är mogna så hjälper det inte att de blir frusna , de får inte den riktiga smaken då. Läs gärna i gamla böcker om vintillverkning så ser ni det.

  • Frida Samuelsson

    Istället för att vänta på frosten, kan man lägga bären i frysen. När de sen tinas är de söta och goda. Jag brukar lägga de otinade bären i karaff med vatten. Då tjänar de som först som isbitar, och därefter gör de vattnet till en rosaröd god måltidsdricka.