saltarv

Honckenya peploides
Nejlikväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladFröStjälk

Använd till

BrödSalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Saltarv är ganska vanlig på öppna, sandiga och tånggödslade havsstränder utmed hela den svenska kusten.

Användningsområden

De späda och saftiga bladen från saltarv är bäst på våren innan blomning och kan då passa bra i en sallad tillsammans med t ex kärleksört. Bladen kan också stuvas, kokas som grönsak eller blancheras och serveras med smör. Senare blir bladen lite taggiga och smaken mer bitter, men genom tillagning blir de mjuka och mer söta. Som strandlevande växt kan saltarv passa bra tillsammans med skaldjur. Saltarv kan även syras och användas som surkål.

Fröna kan användas som garnering eller malas till ett pulver och tillsättas till mjöl; de är dock krångliga att skörda.

Ursprungsbefolkning i Alaska och Sibirien har använt saltarv, antingen syrad eller kokad. På Island används saltarv för att göra en slags jäst dryck.

Innehållsämnen

Saltarv är rik på A-vitamin (34 µg/g färsk växt) och C-vitamin (ca 35 mg/100 g färsk växt).

Förväxling

Saltarv kan förväxlas med den ätliga växten strandkrypa (Glaux maritima), som växer i samma miljö. Genom att titta på saltarvens symetriska, korsvis motsatt blad (se bild 1), kan de skiljas åt; strandkrypa har mer strödda blad.

Övrigt

Läs mer om saltarv på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till saltarv

  • Alexandra

    Hej!
    Jag tillagar med räckor det var jätte gott. Jag stega med smör , salt, och svart pepper .

Skriv en kommentar