Renfana

Tanacetum vulgare
Korgblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

KryddaÖrtte

Användning

Unga blad av renfana kan, liksom röllika, användas sparsamt som krydda i t ex grönsakssallad eller omelett. Bladen kan frysas in utan att förvällas. Avkok/te på bladen har inom folkmedicin använts som maskmedel, mot klåda och matsmältningsbesvär.

Blad och blommor av renfana är klassiska brännvinskryddor. De bör dock inte dra för länge pga den starka smaken.

Torka buketter med blommorna vända nedåt. Torkade blommor blir fin dekoration i hemmet.

Renfana kan användas vid färgning, den ger då en gulgrön färg. Lukten av renfana ogillas av insekter och flygfän. Testa att ställa en bukett med renfana på bordet om sommaren då getingar kan vara till besvär.

Förväxling

Kan förväxlas med balsamblad men man ser en tydlig skillnad om man jämför bladen.

Eftersom renfana innehåller giftet thujon bör man använda växten sparsamt och med försiktighet. Giftet förekommer dock i så liten mängd att renfana inte är att betrakta som giftig. Renfana skall undvikas vid graviditet.

Växtplats

Vägkanter, öppna marker, runt gårdar, havsstränder. Förekommer allmänt från Skåne till Jämtland.

Förekomst

Se större karta med observationer av renfana.

Övrigt

Hela växten doftar starkt och har en besk smak. Renfana har en konserverande effekt vilket kan användas för att öka hållbarheten hos kött.

Bladen plockas i juni-juli och blommorna i juli-september.

Läs mer om renfana på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till renfana


  • Yvonne

    Hur utrotar man bäst renfanan? Den sprider sig kopiöst!

  • Björn Andersson.

    Renfana förekommer i norrbotten.