Palsternacka

Pastinaca sativa
Flockblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Rot

Använd till

KryddaSoppaVarmrätt

Användning

Vild palsternacka är något mindre och strävare i smaken än den odlade sorten. Roten kan dock användas i soppor och ugnsrostad ihop med exempelvis potatis och morot. Palsternacka är också utmärkt till buljongkok och som ingrediens i örtsalt.

Förväxling

Palsternacka har ibland förväxlats med den mycket giftiga men relativt sällsynta arten bolmört. Denna växt är dock illaluktande med smutsgula blommor, medan palsternackans blommor är klargula och har en mer angenäm doft.

Vidare tillhör palsternacka den flockblommiga familjen, där Sveriges tre giftigaste växter; sprängört, odört och vildpersilja, ingår. Palsternacka särskiljer sig dock genom sina gula blommor.

Skörda aldrig palsternacka utan att ha bedömt växten noggrant utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.

Växtplats

Vägkanter och vägrener.

Förekomst

Se större karta med observationer av palsternacka.

Övrigt

Kontakt med palsternackans bladverk i kombination med starkt soljus kan för vissa personer leda till kraftiga utslag i form av blåsor på händer och armar. Undvik därför att skörda palsternacka i direkt solljus utan att ha handskar och långärmat.

Läs mer om palsternacka på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till palsternacka


  • Frida Samuelsson

    När man väl har lärt sej palsternackan, ser man att den är tokvanlig. Var och varannan väggren och mittrefug är en palsternacksåker. Lite svårare dock att hitta den på avgassäkert avstånd från vägar. Jag hittar dock bra bestånd ibland i närheten av sandstränder.

    När det gäller den odlade palsternackan ska man äta den innan den blommar, vilket den gör på sitt andra år. Kanske gäller samma för den vilda?

  • ylletyg

    Hej!
    En gång vid en utlandsvistelse på den tunisiska landsbygden hittade jag en rot som luktade och såg ut som palsternacka. Bladen påminde mycket om morotsblasten, men den skiftade i mörkröd och grön. När vi smakade så var den lite ”träig” (möjligen pga ålder?).
    Jag förstår att arterna skiljer sig åt från olika länder, men tänkte ändå höra efter här om någon kan känna igen denna från kanske någon av våra svenska arter?