mjölke

Chamaenerion angustifolium
Dunörtsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladRotSkott

Använd till

ÖrtteSalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Hyggen, vägrenar, brandfält.

Användningsområden

Bladen ger en mycket bra bas till örtte som påminner om kinesiskt te.

Skotten kan ätas råa eller kokta som sparris, men är något beska i smaken.

De stärkelserika rötterna kan skördas i april eller sent på hösten för att ätas råa (dock besk smak) eller kokta.

Förväxling

Kan eventuellt förväxlas med andra arter i dunörtsläktet, men kan särskiljas genom att övriga arter har motsatta blad samt blommor där kronbladen är jämnstora.

Övrigt

Mjölkörten har även andra namn såsom mjölke, brudfackla, praktduna, duntrav, rallarros, rävrumpa, rävsvans, skogsbloss m.m. Läs mer om mjölkört på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till mjölke

  • Frida Samuelsson

    Jag kokar soppa på hela ovanjordsdelen innan den börjar blomma. En vanlig soppa på lite buljong och med redning i, blir mycket mild och god.

  • Karin

    Te på mjölkört blir mycket godare om man krossar bladen innan torkning. Exempelvis genom att lägga plockade stjälkar på hårt underlag och rulla en flaska över dem.

  • Mia

    Varför ska man äta rallarrosen-Vad innehåller den? Är de nyttigt el vad??

  • fröken skott

    När jag och mina bröder va små bruka vi ta rallarros och dela stjälken sedan tog man nageln och skrapade ur det vita också som godis. Sött och gott 🙂

    • Ulrica

      Det gjorde jag och mina syskon också när vi var små 🙂

Skriv en kommentar