Maskros

Taraxacum spp.
Korgblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaKnoppRot

Använd till

BrödSalladSirapVarmrättVin

Användning

Bladen kan användas färska som sallad (utmärkt substitut för ruccula), tillsammans med annan sallad eller ihop med vinägrett.

Blommorna kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som "veganhonung".

Rötterna kan användas som utfyllnad i gratäng, biffar, paj, rårakor etc.  Kokta och malda rötter kan även användas som utfyllnad i bröd för att göra det mer poröst. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning. Rostad maskrosrot kan (som cikoria, kvickrot, ekollon och snärjmåra) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Förväxling

Bladen kan förväxlas med cikoria som också är ätlig.

Det finns otaliga varianter av maskros, med alla kan användas på samma sätt.

Växtplats

Allmänt s k ogräs, vägrenar, rabatter etc.

Förekomst

Se större karta med observationer av maskros.

Övrigt

Späda blad är bäst eftersom de är minst beska. Bitterheten kan även minska om man lägger svart plast eller en hink över växten en vecka innan skörd.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Mælkebøtte

Löwenzahn

Dandelion

Dandelions

Heóvêstséávó'êstse

Maslačak

Piss-a-bes

Rantavoikukat

dandelion

locust

vuojârääsih

vuõjjlieʹđđi

ægwyrt

टॅराक्सॅकम

Regrat

Islanninvoikukat

Jäämerenvoikukat

Laikkuvoikukat

Luhtavoikukat

Mäkivoikukat

Niittyvoikukat

Pohjanvoikukat

Rikkavoikukat

Sarvivoikukat

Voikukat

voikukat

dent-de-lion

pissenlit

Piscialetto

Tarassaco

Taraxacum

Løvetannslekta

løvetannslekta

Mniszek

Mniszek pospolity

Одуванчик

蒲公英属

Kommentarer till maskros


  • Henrik

    Kan man äta blomman rå? Har smakat det gula och det var gott 🙂 Blad har jag också ätit flera gånger 🙂

  • Heléne

    Hej!
    Nybörjare här 😊
    Jag har köpt maskrosrot som jag har i varmt vatten o dricker m andra örter. Känns ju korkat att köpa, så tänkte plocka själv när de kommer fram.
    1/ Är det bara att dra upp en maskros, skölja roten i kallt vatten o torka? Samma m bladen?
    2/ Kan jag ta dem när som helst eller ska det vara någon speciell tid på året?
    Mkt tacksam för svar😊

  • maskros guden

    man kan ta maskros knoppar och steka med hackade valnötter det är jätte gott

    • mulle

      maskros är jätte gott och ha i sallader och att steka med mandlar och lite olja man kan också göra sirap.

  • Cristian

    Jag har ätit bladen här i dagarna och tycker det kan vara ett härligt snack. Men har ofta fått väldigt ont i magen under resten av dagen, tror ni att det kan ha att göra med att det är hundkiss eller helt enkelt en massa smuts på bladen?

    • W

      Det rekommenderas att man plockar alla typer av vilda växter och svampar som man tänkt äta så långt bort från tex vägar och stigar som möjligt. Då minskar risken att de ska vara förorenade av avgaser, hundkiss osv avsevärt! Man ska aldrig plocka växter som står intill en väg eller en plats där fordon ofta förekommer då det är känt att växter ofta suger åt sig diverse föroreningar som man själv sedan får i sig vid en eventuell förtäring. Jag liksom många andra rekommenderar dock att man sköljer alla vildplockade växter innan de äts oavsett var de har plockats.

      Lycka till! /Mvh

    • Jocke

      Magen kan behöva vänja sig. Bakteriefloran ökar altteftersom du äter mer vilt. Så ät lite i början och öka allteftersom om det går bra.

    • David

      Ser att ngn här får ont i magen av maskros, det beror sannolikt på de bitterämnen den innehåller. De kan ge illamående, magont etc. Maskros är oftast ofarlig att äta i lagom mängder men påverkar matsmältning, lever, njurar etc så man bör ha koll på om det är lämpligt för en själv. Gravida och ammande mödrar bör avstå. Liksom alla medicinalväxter kan maskors ha biverkningar och kontraidikationer även om den har många goda egenskaper för kroppen också. Man kan äta hela maskrosen, rot, blad blomma och göra mycket gott med den. Bitterämnena kan ”vattnas ur” till viss del genom blötläggning men försvinner inte helt. Bara för att något inte är giftigt behöver det inte vara alldeles ofarligt att konsumera eller bra konsumera i stora mängder.

  • Jess

    Maskros innehåller även ett ämne som motverkar cancer och framförallt bröstcancer

  • Kristina

    Hej!
    Kan maskrosblommas kronblad torkas och strös på sallad (jmfr ringblommans kronblad)

    • Andrea

      Jag kan inte förstå varför en inte skulle kunna göra det? När en växt inte är giftig kan väl fantasin få sätta gränsen.

  • Ike

    …och knopparna kan smörstekas och ätas som grönsak. Jättegott i omelett toppad med västerbottensost!

  • Ike

    Tips från Sam Thayer’s bok ”Nature’s Garden”; Dandelion noodles/Maskrosnudlar. Plocka blomstjälkarna innan blomman slår ut. Koka i 10 minuter och servera direkt. Man kan gärna tillsätta lite smält smör eller sojasås.
    Maskrossmaken kan vara lite kraftig för vissa och då kan det vara gott med en smakrik sås, t.ex. en örtig pesto eller en blåmögelostsås till. Notera att blomstjälkarna blir fibrigare när blommorna slår ut. Kanske blir blomstjälkarna också fibrigare ju längre säsongen går?
    Iallafall är Taraxacum supernyttigt och detta är ett gott sätt att ta vara på en av årets tidigaste primörer.

  • Joakim

    Roten kan användas som ett substitut för kaffe. man hackar roten grovt och torkar den. sen rostar man roten i ugnen (ca 175 grader i 1 timma) och maler den i en mortel. lättaste sättet att brygga är att använda en fransk press. Pulvret ska dra i nykokt vatten i ca 2 min. Blandat med lite rostat Oolong te så har man en nyttig örtbrygd fyld med antioxidanter och innehåller även lite koffein. regelbunden användning sägs hjälpa mot både cancer och typ 2 diabetes. sägs att det även han hjälpa till med att hålla koll på vikten.

  • Frida Samuelsson

    Maskrosens blommor kan doppas i vanlig pannkakssmet, och därefter stekas.

  • Emmanuel

    Maskrosens rot kan också användas vid öltillverkning tillsammans med exempelvis roten från kardborre enligt detta program: http://www.channel4.com/food/on-tv/river-cottage/