lomme

Capsella bursa-pastoris
Korsblommiga växter

Hela barmarksperioden.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaFröRotSkottStjälk

Använd till

KryddaOljaSalladSoppa

Växtplats

Vanligt på kulturpåverkad mark i hela landet, utom i fjällen.

Användningsområden

Blad

Plocka unga blad på våren innan blomning och använd i en sallad. Bladen går också att torka för senare användning i soppa eller gryta.

Rot

Färsk eller torkad rot kan användas som substitut för ingefära.

Frö

Använd de omogna fröskidorna i sallad eller kryddsmör. Fröna har en stark och kryddig smak då de innehåller senapsoljor. (Lomme tillhör den korsblommiga familjen där denna karaktäristiska smak är vanlig.)

Som medicin

Lomme har blodstillande, bakteriedödande, antiinflammatorisk och kärlsammandragande effekt.

Örten kan användas effektivt vid sårvård, t ex vid näsblod. Torka, pulvrisera och strö direkt på sår eller gör ett avkok till omslag för att stoppa blödningar. Det fungerar även att tugga på blad och lägga direkt på såret. Vid torkningen skall man inte övergå 45 grader.

Lomme verkar hämmande på rikliga menstruationsblödningar. Recept för inre bruk: häll 3 dl kokande vatten över 4 tsk torkad lomme. Låt stå och dra 20 min. 2-4 koppar kall dryck dricks under dagens lopp vid akuta blödningar. (Källman)

Innehållsämnen

Innehåller rikligt med järn, kalcium och C-vitamin. I lomme finns också K-vitamin, som är nödvändigt för blodets koaguleringsförmåga.

Förväxling

Lomme kan förväxlas med sin släkting penningört som också är ätlig. Hos penningörten är fröskidorna större och runda, medan de hos lomme är mindre och triangulära.

Undvik att äta lomme vid graviditet eller vid problem med njursten, njursjukdomar.

Övrigt

Lomme var människoföda redan på stenåldern.

Läs mer om lomme på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till lomme

  • Tove

    Har massor av backskärfrö på min gräsmatta å undrar om de kan användas på samma sätt som lomme? Har på olika ställen läst att de ska vara ätliga.
    Kanonsida det här iaf 🙂

Skriv en kommentar