krusbär

Ribes uva-crispa
Ripsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSalladSoppaSyltVin

Växtplats

Förvildad på näringsrik, torr och stenig mark i södra och mellersta Sverige.

Användningsområden

På omogna krusbär kan man göra sylt, marmelad, *curd och gelé. Fullt mogna bär kan beredas till vitt vin. Krusbär kan även användas till kräm, saft, soppa och dessertpaj.

Unga blad från krusbärsbusken kan ätas råa och användas i sallad. (Se varningar!)

* Krusbärscurd – en lyxmarmelad där ägg och smör ingår.

Innehållsämnen

Sockerarter, mineralsalter, organiska syror och vitamin A, B och C.

Färska blad från krusbärsbusken innehåller vätecyanid, som även finns i bl a oxelfrö, linfrö och äppelkärnor och som i större mängd är skadligt. Ät ej stora mängder av krusbärsblad.

Övrigt

Annat namn på krusbär är stickelbär.

Bären kan konserveras i enbart vatten för att användas vid senare tillfälle.

Läs mer om krusbär på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till krusbär

Skriv en kommentar