Krusbär

Ribes uva-crispa
Ripsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSalladSoppaSyltVin

Användning

På omogna krusbär kan man göra sylt, marmelad, *curd och gelé. Fullt mogna bär kan beredas till vitt vin. Krusbär kan även användas till kräm, saft, soppa och dessertpaj.

Unga blad från krusbärsbusken kan ätas råa och användas i sallad. (Se varningar!)

* Krusbärscurd – en lyxmarmelad där ägg och smör ingår.

Innehållsämnen

Sockerarter, mineralsalter, organiska syror och vitamin A, B och C.

Färska blad från krusbärsbusken innehåller vätecyanid, som även finns i bl a oxelfrö, linfrö och äppelkärnor och som i större mängd är skadligt. Ät ej stora mängder av krusbärsblad.

Växtplats

Förvildad på näringsrik, torr och stenig mark i södra och mellersta Sverige.

Förekomst

Se större karta med observationer av krusbär.

Övrigt

Annat namn på krusbär är stickelbär.

Bären kan konserveras i enbart vatten för att användas vid senare tillfälle.

Läs mer om krusbär på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Referenser

Anderberg, A. (2000). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/grossularia/ribes/ribeuva.html [2012-08-26]Ingmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaMossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & WidstrandPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ribes+uva-crispa [2012-08-26]Sandberg, F. & Göthberg, G. (red.) (1983). Örtmedicin och växtmagi. 1. uppl., 2. tr. Stockholm: Det bästaWikipedia (2012). Krusbär. http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4tecyanid [2012-08-26]

Kommentarer till krusbär