jordreva

Glechoma hederacea
Kransblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaStam

Använd till

DessertKryddaÖrtteSalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Jordreva växer på näringsrik och mullrik mark; gärna något fuktigt i lövskogar, ängar, vägkanter, parker, strandsnår. I Sverige förekommer jordreva mestadels i södra och mellersta landet, men finns även längre norrut.

Användningsområden

Blad och stam från jordreva kan tillsättas som smaksättare i soppa eller andra varmrätter som ersättning för örter som t ex mynta eller timjan. Ett örtte kan göras på nyplockade eller torkade blad. Bladen ger ett aromatiskt inslag i salladen. Blad och stam kan utgöra grunden i kryddade såser. Örten kan även passa i deserter av olika slag, t ex kanderad med äggvita och socker.

Innan humle började användas var jordreva viktig för att öka hållbarhet och smaksätta öl.

Som medicin

Jordreva är en välkänd läkeört sedan medeltiden. Redan på 1100–talet rekommenderade Hildegard av Bingen jordreva mot sjukdomar i bronkerna och som sårmedel. Inom traditionell österländsk medicin har den använts vid behandling av åkommor som astma, artrit, bronkit, förkylning, hosta, diabetes och inflammationer. Växten har inom folkmedicin även använts för utvärtes och invärtes sår, magkatarr, frossa, njursten, hudutslag, huvudvärk, skörbjugg och mot depression. Den höga halten av garvämne ger stoppande verkan vid diarréer.

Moderna studier visar på antiinflammatorisk, antibakteriell, magsårsskyddande, antiviral och antioxidant aktivitet hos extrakt från denna växt. Detta bekräftar de traditionella användningsområdena inom fytoterapi samt de förebyggande värdena mot livsstils- och degenerativa sjukdomar.

Jordrevaångor mot täppt näsa: Krossa örtdelarna (1 ½ dl blommor och blad av jordreva). Koka upp 1 liter vattnet. Tag av kastrullen och låt örten dra i 10 min. Sila och hetta på nytt upp infusionen. Andas in ångrona. (Sandberg & Göthberg 1983)

Innehållsämnen

Jordreva är rik på fenoliska antioxidanter som rosmarinsyra och flavonoider (bl a rutin); god källa till fenoler och vitamin C och E (tokoferoler); eterisk olja, bitterämnet marrubin, kolin, terpener, saponiner, alkaloider (hederacine A, B).

Förväxling

Jordreva kan eventuellt förväxlas med myntor och rödplister, vilka också tillhör den kransblommiga växtfamiljen. Jordreva känns igen på den aromatiska doften samt att den har en krypande stam.

Försiktighet med denna ört bör iakttas vid graviditet samt vid njursjukdom.

Jordreva har rapporterats orsaka sjukdom och dödsfall hos hästar och nötkreatur; potentiella toxiska beståndsdelar ej identifierade.

Övrigt

Läs mer om jordreva på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till jordreva

Skriv en kommentar