havssälting

Triglochin maritima
Sältingväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

FröStam

Använd till

BrödSalladSoppaVarmrätt

Växtplats

Havssälting är allmän på fuktiga strandängar utmed hela den svenska kusten; sällsynt vid större sjöar och älvar, t ex Vänern, Mälaren, Göta älv.

Användningsområden

Den vita basen av stammen kan ätas rå eller kokad och har en mild och söt smak. När det gäller bladen bör försiktighet iakttas, särskilt hos unga exemplar. Havssälting har en smak som påminner om koriander. Kokning är att föredra, så att den något obehagliga doften skall försvinna.

Havssältingens frö kan torkas och malas till mjöl för brödbak. Fröna har också rostats och använts som kaffesubstitut. Det färska fröet har en stark smak.

Innehållsämnen

Havssälting innehåller två cyanogena glukosider/vätecyanid (HCN); triglochinin och taxiphyllin. Halten av taxiphyllin ökar när plantan gror för att sedan avta i senare växtstadier.

Förväxling

Havssälting kan förväxlas med den ätliga växten gulkämpar, Plantago maritima, som den ofta växer tillsammans med. Bladen hos havssälting och gulkämpar är väldigt lika; växterna skiljs lättast åt vid blomning (se bild 3).

Ät inte havssälting i större mängd då den innehåller cyanogena glykosider, som även finns i linfrö. Det är särskilt växtens gröna delar som varnas för. Läs vidare hos Livsmedelsverket om dessa ämnen.

Övrigt

Andra namn på havssälting är saltgräs, saltsälting och strandsälting.

Läs mer om havssälting på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till havssälting

Skriv en kommentar