häggmispel

Amelanchier spp.
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlad

Använd till

DessertGeléÖrtteSaft / juiceSirapSnacksSyltVin

Växtplats

Förvildad i skogsbryn, vägrenar och lövskogar i södra och mellersta Sverige. Förekommer också planterad i parker och trädgårdar.

Användningsområden

Bären är söta, men något sträva och fadda i smaken. De kan ätas råa, torkas eller kokas till gelé, sylt, sirap; fyllning i pajer och bakverk. Bären kan också användas i drycker såsom saft, cider, vin, öl och te. Bladen som substitut för te.

Som medicin

Hos ursprungsbefolkningar har bären använts medicinskt mot dåliga ögon, magont och leverproblem.

Innehållsämnen

Häggmispelbär är rika på kostfiber, B-vitaminer och mineraler såsom mangan, magnesium och järn och är en relativt god källa till kalcium, kalium, koppar och karoten. Antioxiderande antocyaniner ger bären dess färg och har tilldelats ett flertal hälsofördelar. C-vitaminhalten är låg (A. spicata 9,34 mg/100 g).

Förväxling

Bären hos häggmispel kan eventuellt förväxlas med aroniabär, som också är ätliga. Dessa båda buskar tillhör familjen rosväxter. Alla arter av häggmispel har ätbara bär.

Övrigt

Det finns ca 25 arter av häggmisplar. I Sverige är det främst häggmispel (A. spicata) och svensk häggmispel (A. confusa) som förekommer förvildade. Andra odlade arter är bärhäggmispel (A. alnifolia) och prakthäggmispel (A. lamarckii). Bärhäggmispel anses ha de godaste bären.

Läs mer om häggmisplar på den virtuella flora.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till häggmispel

  • Lars Wennelid

    Intressant och lärorikt. Vi har en stor häggmispel som växt i vår trädgård i 40 år.

Skriv en kommentar