En

Juniperus communis
Cypressväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

KryddaMåltidsdryck

Användning

Av bären är det möjligt att bereda enbärsdricka. Torkade bär används med fördel som viltkrydda i grytor etc.

Enbusken har även flera andra användningsområden. Exempelvis är enens ved mycket användbar vid träsnidning och enriset avger vid eldning en god doft som är utmärkt vid rökning av mat.

Växtplats

Solöppna marker; hed, hage, häll.

Förekomst

Se större karta med observationer av en.

Övrigt

Bären mognar tredje året, de gröna bären är på första och andra mognadsåret. Enbär skördas oftast på senhösten, men mogna bär (blåa) kan även finnas på busken året runt. Skörda bären genom att lägga en duk under enen och för att sedan slå på busken med en pinne så att de mogna bären faller av.

Läs mer om en på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till en


  • Fauna

    Tilläggas bör kanske att enbär (har jag för mig) smakar förfärligt. De måste frysas för att vara ätbara, antingen i vanlig frys eller så väntar man med att plocka dem till efter första frosten.

    • matilda

      nej det är Slånbär du tänker på, som måste frysas eller frostnypas först för att inte vara så kärva.

  • malin

    gäller det även om man ska torka dem till krydda…

  • Erik

    @Malin

    Nej, det räcker att torka dem om de ska användas som krydda.

  • Jens

    Någon som vet om skotten på enbärsbusken är användbara? De har ju samma karaktär som granskott.

    • ylvis

      Lite sent svarat, men ja de går att använda. Koka in i syltlag som granskott eller allra bäst koka tillsammans med t ex ängssyra till te – smakar äppeljuice!

  • fröken skott

    Jag brukar andvända bären till kött för att få lite viltsmak. Min käre far brukar även kalla en för lappens räddning då den är förträffligt akutbränsle till ved. Varmt som attan blir det av riset.

  • Lindblomman

    Kan man använda gröna bär till krydda eller bara de mogna?