Blek taggsvamp

Hydnum repandum

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Taggsvamp kan både anrättas enskilt och tillsammans med annan svamp som är fattigare i smaken. Taggsvamp ger en pepparkryddig smak i grytor, är utmärkt i pastasås och stekt med vitlök och olivolja.

Konservering: Förkoka och frys in.

Förväxling

Utmärkt nybörjarsvamp då den inte kan förväxlas med någon giftig art. Förväxling kan dock ske med rödgul taggsvamp, men även denna är en matsvamp om än inte lika välsmakande som den bleka varianten. Vidare kan svampen förväxlas med den ätliga brödtickan, som dock saknar taggar.

Växtplats

Förekommer i både barr- och blandskogar, men syns framförallt i mossiga och fuktiga partier.

Förekomst

Se större karta med observationer av blek taggsvamp.

Övrigt

Taggarna bör rensas bort innan anrättning, men på yngre exemplar kan de sitta kvar.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till blek taggsvamp