bergbräsma

Cardamine hirsuta
Korsblommiga växter

Hela barmarksperioden.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaFröSkott

Använd till

KryddaSaft / juiceSalladSoppa

Växtplats

Bergsbräsma är ganska vanlig utmed kusten upp till Södermanland men mer sällsynt i inlandet; skogsbryn, berghällar, strandvallar, ruderatmark, torr sand- eller grusmark. Bergbräsma trivs i plantskolans krukade plantor varifrån den lätt följer med hem till trädgårdsrabatten och blir där betraktad som s k ogräs.

Användningsområden

Den lilla örten bergbräsma har en krasseliknande, milt pepprig smak likt andra växter i familjen kålväxter. De ovanjordiska växtdelarna, med bladrosett och blommor, kan ätas råa i sallad eller användas som soppgrönsak. Vid kokning tappar bergbräsman dock lite av sin karaktäristiska smak, varför det i soppa eller i fisksås passar att runda av med bergbräsma på slutet. Fröna kan användas till senap eller som krydda i annan anrättning. De gröna växtdelarna passar också bra som ingrediens i en grön smoothie.

Som medicin

Traditionell medicinsk användning i olika kulturer: Inflammerade hemorrojder, hosta, kikhosta, matsmältningsbesvär; pasta som appliceras på skärsår och skador.

Medicinsk verkan: Antibakteriell, svampdödande, virushämmande och antioxidantisk.

Innehållsämnen

Kolhydrater (ca 8%), proteiner (ca 14.4%); viktiga mineraler: Kalium (ca 0.44%), kalcium, magnesium, natrium (ca 0.016%), järn, mangan, zink. Andra grundämnen: Fosfor (ca 0.66%) och kväve (ca 0.66%); rik på vitaminer; glukosinolater, aromämnen hos korsblommiga växter. Fröer från släktet Cardamine är en rik källa till olika fettsyror; i C. hirsuta ca 3%.
Näringsinnehåll angivet i % är hämtat från en studie (Jain et al 2011) gjord i nordöstra Indien.

Förväxling

Det finns ett tiotal arter och underarter av släktet bräsmor i Sverige. Bergbräsma kan till utseendet eventuellt förväxlas med lundbräsma, C. Impatiens, men de trivs i olika miljöer. Samtliga arter i släktet är ätliga och det finns ingen förväxlingsrisk med andra olämpliga växter.

Övrigt

Artnamnet hirsuta är hämtat från latinets hirsu’tus (strävhårig, lurvig, luden) och syftar på hårigheten hos bladen; likaså gör det engelska namnet hairy bittercress.

Läs mer om bergbräsma på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till bergbräsma

Skriv en kommentar